piątek, 18 października 2013

Tarninówka - nalewka z owoców tarniny


Czas przygotowania: około 30 minut
Czas leżakowania: 6 miesiąc

Będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanka wódki
  • kilka goździków
  • 1/2 kg owoców tarniny
  • 1/4 kg suszonych śliwek bez pestek (niewędzonych)
  • łyżka suszonego głogu
Sposób przygotowania - do słoja wkładamy umyte, osuszone i nakłute owoce tarniny, najlepiej zebrane po pierwszych przymrozkach. Dodajemy śliwki, rodzynki, goździki i suszony kwiat głogu. W kolejnym etapie dodajemy alkohol po czym odstawiamy słój w ciepłe miejsce na miesiąc. Należy pamiętać aby od czasu do czasu poruszać naczyniem.
Po upływie miesiąca wszystko należy przefiltrować, odcisnąć owoce, połączyć z ostudzonym syropem, przygotowanym z miodu i wody, wymieszać, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz