sobota, 21 września 2013

Ogólna charakterystyka i działanie miodu

Kończy się lato i dużymi krokami zbliża się do nas jesień a po niej zima. Już teraz warto zadbać o swoje zdrowie i zacząć uodparniać nasz organizm. Na rynku można znaleźć bardzo dużą ilość wszelakiego rodzaju leków, suplementów diety itp. specyfików. Nasuwa się więc pytanie,
"czy chcę znowu faszerować mój organizm tabletkami i innym syfem?"

Przypuszczam że większość z Was odpowie sobie NIE. Ale czy istnieje inna droga do zapewnienia sobie odpowiedniego "przygotowania" naszego organizmu do tej potyczki. Owszem - miód proszę Państwa.

Czym wiec jest miód - otóż jest to lepki i aromatyczny produkt o złocistej barwie, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Każdy dojrzały miód  oprócz niewielkiej ilości sacharozy ( max 5% ) i wody ( 13-20% ) zawiera w swym składzie 65-80% innych węglowodanów (cukry proste - glukoza i fruktoza, wielocukry - melecytoza, maltoza ), a także związki białkowe, kwasy organiczne, aminokwasy, olejki eteryczne i inne.
Dzięki temu miód uważany jest za produkt odżywczy, leczniczy, odtruwający a także smakowy. Powszechnie miód pszczeli stosowany od wieków w leczeniu schorzeń nazywany jest 

"pokarmem dla duszy i ciała"

Miód jest bardzo cennym produktem odżywczym, przede wszystkim dla ludzi zmęczonych ciężką pracą umysłową lub fizyczną. W dzisiejszych czasach miód wchodzi w skład diety: alpinistów, płetwonurków, sportowców.
Obecne w miodzie cukry proste biorą też udział w detoksykacji, tworząc w pewnym stopniu „płaszcz” chroniący przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Ponadto obniżają toksyczne działanie alkoholu, nikotyny oraz innych używek.

Odpowiadają za to:
- acetylocholina - która obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi;
- cholina - która działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci;

Miód w swoim składzie zawiera również jony metali które odpowiedzialne są za stymulację produkcji czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.



Antybakteryjne właściwości miodu to wynik kompleksowego współdziałania paru czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niedużych ilościach.
Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi.
U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie.
Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy.

Dorośli powinni spożywać łyżkę miodu na czczo przed śniadaniem. Można również zrobić samemu własną miksturkę - mianowicie rozpuścić łyżkę miodu w połowie szklanki letniej* ( nie wrzącej ) wody, dodać kilka kropel soku z wyciśniętej cytryny i po odczekaniu 10 - 15 minut wypić, również na czczo.

*- w wodzie letniej tzn. której temperatura nie przekracza 40 stopni C,ponieważ wyższa temperatura zabija właściwości miodu.

Pozostaje powiedzieć - na zdrowie. 



Jeśli macie inne metody zastosowania miodu - podzielcie się z nimi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz