niedziela, 6 października 2013

Cytrynówka - nalewka na cytrynach

Czas przygotowania: około 10 minut
Czas leżakowania: 1 miesiąc

Będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1 litr wódki
  • 1 szklanka miodu
  • 4 duże cytryny
Sposób przygotowania - na wstępie należy wyczyścić cytryny, aby pozbyć się środków konserwujących. Okroić z nich cienko skórkę ( ale bez białego miąższu ), pokroić w cienkie paseczki i zalać w słoju litrem wódki (nie trzymać dłużej ani nie zalewać spirytusem, ponieważ płyn może zmętnieć ). Postawić na słońcu, w ciepłym miejscu na trzy doby a następnie odcedzić. dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i miód. Po miesiącu przefiltrować i rozlać do butelek.

Dodatkowe informacje - cytrynówka jest jedną z nielicznych nalewek która nadaje się do picia bezpośrednio po przygotowaniu.
Najprostszy sposób na przygotowanie nalewki cytrynowej polega na połączeniu soku z cytryny z miodem
 i wódką. Warto dodać kilka ziaren pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz