- aminokwasy - fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne;
- cukry proste i złożone;
- tłuszcze;
- flawonoidy;
- karotenoidy;
- sole mineralne - potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne;
- witaminy - A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
- antybakteryjne
- regeneracyjne
- uodparniające
- odtruwające
Dawkowanie dzienne:
- dzieci 3-5 lat 10 g. pyłku,
- dzieci 6-12 lat 15 g. pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g. pyłku,
- dorośli 30-40 g. pyłku.
Kuracje pyłkowe - zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku:
- porą wiosenną - wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów;
- porą jesienną - uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary.
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem
roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich
budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa
budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz