wtorek, 1 października 2013

Aloesówka

Czas przygotowania: około 30 minut
Czas leżakowania: około 2 tygodnie

Będziemy potrzebować następujące składniki:


  • 0,75 litra czerwonego, wytrawnego wina
  • pół szklanka miodu
  • pół kilograma liści aloesu
  • słój 2 litrowy
Sposób przygotowania - liście aloesu ( najlepiej dolne, urwane z rośliny przynajmniej trzyletniej, niepodlewanej przez 2 tygodnie ) rozdrobnić, zalać w słoju winem, dodać miód, wymieszać i odstawić na tydzień. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zastosowanie - działanie bakteriobójcze, grzybobójcze,antywirusowe oraz immunostymulujące. W niektórych przypadkach może wywołać uczulenie lub działanie przeczyszczające.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz