Czas przygotowania: około 10 minutCzas leżakowania: 1 miesiąc
Będziemy potrzebować następujące składniki:
Sposób przygotowania - na wstępie należy wyczyścić cytryny, aby pozbyć się środków konserwujących. Okroić z nich cienko skórkę ( ale bez białego miąższu ), pokroić w cienkie paseczki i zalać w słoju litrem wódki (nie trzymać dłużej ani nie zalewać spirytusem, ponieważ płyn może zmętnieć ). Postawić na słońcu, w ciepłym miejscu na trzy doby a następnie odcedzić. dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i miód. Po miesiącu przefiltrować i rozlać do butelek.
Dodatkowe informacje - cytrynówka jest jedną z nielicznych nalewek która nadaje się do picia bezpośrednio po przygotowaniu.
Najprostszy sposób na przygotowanie nalewki cytrynowej polega na połączeniu soku z cytryny z miodem
i wódką. Warto dodać kilka ziaren pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz